Sunday, December 31, 2023

:::Ready for 2024:::

 Assalamualaikum 
Da Jia Hoa๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’œ

2.0.2.4

ARE YOU READY???
YESSS I'M READY...




Hari terakhir 2023
sempat masuk office selepas keluar dari wad
banyak betul parcel yang sampai
dan paling yang ditunggu-tunggu
tentulah

MY CALENDER 2024
SOOOO CANTIK
SOOO COLOURFULL
SOO NICE....

Semangat nak habiskan 2024 dengan perkara yang baik2.
Ada rezeki panjang umur
sehingga berjumpa lagiii
zassss

Love as always

:::Allah Bagi Rehat:::

 Assalamualaikum 

Da Jia Hoa

Berjumpa kembali dengan myblog nie
Rindunya lahai nak meluahkan penulisanku
Banyak sangat cerita suka duka akhir2 2023 ni
Semoga ianya menjadi lipatan sejarah

Nak citer kisah suka dulu ke duka dulu yer
Kita citer kisah duka dulu supaya lepas ni tiada ulangan kembali

Kisahnya bermula 24.12.2023 dari bangun tidur ulang ke toilet
maklumlah musim kenduri tapi air tempat kenduri memang cikpuaneqin tak minum
sebab memang dah beringat
hanya makan nasi je tempat kenduri

25.12.23 
Demam, Cirit-birit, muntah
Masih tak lega
pergi klinik drip air
baring di katil klinik hampir dua jam

26.12.23 
Demam, Cirit-birit, muntah
Masih juga ke klinik ambil darah
bukan denggi kata doc
masih sakit perut muntah dan demam

27.12.23 
Demam, Cirit-birit, muntah
Bagitahu inciksuami memang tak larat sangat 
tolong hantar hospital
akhirnya serah diri
bibir kering muka pucat
nak pegang anak pun da tak larat
mampu tengok sahaja

Tanggal 28.12.2023
cikpuaneqin warded di
 KEDAH MEDICAL CENTRE(KMC)



Sampai je emergency terus Dr mulakan prosedur rawatan
Flash ubat
Drip antibiotic
Alhamdulillah baru rasa boleh bangun
Baru ada selera makan
Tiada lagi sakit perut

Alhamdulillah syukur masih diberi peluang sihat dan kembali senyum.

Terima kasih Pelitawanis Jitra tanda ingatan.


Semoga 2024 yang bakal menjelma baik2 sahaja buat kami.

Ready for 2024..
Yes im ready.

love as alwyas

Friday, December 22, 2023

:::Keropok Kelantan:::

Assalamualaikum 

Da Jia Hao ❤️

Harini inciksuami pulang dari Kelantan
Masa kat Kelantan inciksuami dah tanya
Ada nak pesan apa-apa tak?
Makanya haruslah kirim keropok
Sebab keropok kat Kelantan tak sama dengan Kedah ya๐Ÿ˜

Keropok lekor masih ada yang belum digoreng
Kalini kita kirim keropok segera pula

14tahun++ usia perkahwinan
Nampaknya beliau sudah memahami perangai puan isteri
Keropok segera yang Inciksuami beli bukan sejenis
Tetapi beliau beli 6 jenis
Puan isteri ni bukan lah cerewet tetapi mungkin beliau taknak ada soalan
 "kenapa beli yang ni",
"kenapa tak beli yang tu'
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Okeii jom kita tengok keropok segera yang dibeli oleh beliau.

 
Keropok segera 
Keras sikit yang ni


 
Keropok sira pedas

 
Keropok segera
Rangup dan nipis
Sedap

 
Keropok segera Tomyam
Anak2 suka
Betul2 rasa Tomyam 

 
Keropok segera Seameq
Nipis dan ada sos cili

 
Keropok ubi sira madu
Tak manis sangat

Sekian..
P/S: cikpuaneqin suggest kalau nak beli keropok kat Kelantan beli cap Kuda laut atau Seameq..Brand ni memang syedapp..

Wednesday, December 20, 2023

:::Timing Belt Hampir Putus:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa๐Ÿ’œ

Baru je post entry tentang Tayar Keretaku Pecah 
Semalam keretaku tiba-tiba tak boleh start
Inciksuami cek rupanya plug rosak
Bawak pergi kedai pomen
Katanya nasib baik abang datang awal
TIMING BELT dah kilat ni, hampir2 putus

Allahuakhbar,
Allah masih jaga
Kalau timing belt putus memang kena angkat enjin
Kos nya Ribu jugak lah

Settle tukar Timing Belt dan Plug
Total RM425.

Rezeki Allah itu luas.
Lepas ni kena menoreh lagi la
Simpan duit untuk keretaku
Maklumlah kereta lama
Bukan satu keperluan lagi untuk  beli kereta baru

Kita jaga dia baik-baik ya..


:::End of December:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Alhamdulillah harini 20.12.2023
Hampir sampai ke penghujung 2023 dan
 akan bermulanya cabaran 2024.


Dunia itu hanya 3 Hari๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™

Semalam telah berlalu pergi meninggalkan kita samada dengan memori suka atau duka
Biarkan ia berlalu,lepaskan kesedihan bebaskan ia pergi.
Kalau nak diceritakan, tak terluah dek kata-kata.
Kita simpan sebagai pengajaran untuk masa hadapan insyaAllah sebagai kekuatan pada hari-hari yang mendatang.

Harini adalah hari yang kita perlu lalui.Hadapi dengan tenang dan lakukan sebaik amal.Abaikan perkara negatif, buat yang terbaik untuk diri kita dan orang sekeliling kita. Harini adalah hari untuk kita bangkit, tunjukkan pada diri kita bahawa kita boleh bukan seperti kata-kata mereka yang mengguris perasaan kita. Tiada yang mustahil.

Esok belum pasti kita akan menemuinya. Jika diberi peluang untuk berjumpa hari esok pastinya kita akan lakukan yang paling baik paling memberi manfaat.Semoga segala amal kita diterima olehNya.

:::Wordless Wednesday #15:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa๐Ÿ’™

Semalam order baju kat TT Shop
Sempat ke sampai nak pakai untuk kenduri Sabtu(23/12/23) nanti.. 


Kalau tak sempat bertabahlah yer
Pakai je mana ada
Siapa suruh order last minit...

Tengok model pakai elok, cantik terletak
Harap sampai nanti elok la juga pada kita haha

Tuesday, December 19, 2023

:::1st time potong rambut:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa๐Ÿ’

18.12.2023 | Isnin

1st time my mok2 gunting rambut
geram je rambut tu asyik cucuk telinga
ayah nak test mesin rambut yang dia beli kat pekan nat
makanya rambut anak teruna jadi mangsa
nasib baik lagi ensem dari sebelumnya

ni mok2 nangis sebab kena usik
mama cakap lahaiii siannya dah tak ensem da baby mama ni
punya la nangis macam faham haha

Love as always ๐Ÿ’๐Ÿ’•

Monday, December 18, 2023

:::Rezeki Tetamu Mengejut:::

 Assalamualaikum
๐Ÿ’•Da Jia Hoa๐Ÿ’•

Harini terima tetamu mengejut
Selalu sebelum tetamu datang kita sempat..lah buat preparation
Kemas rumah atau sediakan sedikit juadah

Ini hari time kita kat pejabat, anak2 call
"Mama, Maknjang dengan Maklong datang"
Alamak cikpuaneqin kat pejabat kelam kabut lahh
Segan pun yer sebab takde nak sediakan apa2 kat rumah
Tak expect pun tetamu nak datang time hari kita kerja

Bab rumah bersepah tu mungkin tak
Sebab selalu pesan kat anak2 rumah kena sentiasa kemas
Dalam pada tu, sempat la cikpuaneqin ke kedai makan
Tapau lauk-pauk


✅Daging Kurma
✅Gulai kepala ikan nyok2
✅Gulai ikan kembung

Time lunch hour, balik kejap 

✅Masak Nasi Putih
✅Goreng Ikan Pekasam
✅Goreng Telur Dadar

Alhamdulillah kakak2 ku dapat makan tengahri kat rumah..
Biar simple..janji jamu dan raikan tetamu.

Nak balik tu sempatlah bekal kan mereka
Telur Masin (Homemade)
Ikan Pekasam (Homemade)

Love as always❣️❣️❣️



:::Pencarian Bloglist 2024 Rodiahamir.com:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa๐Ÿ’

Jomlah sama-sama memeriahkan lagi segmen Pencarian Bloglist Kak Diah๐Ÿ˜

Syarat-syaratnya tersangatlah sempoiii:

  1. Wajib ada blog.
  2. ✅Buat satu entri bertajuk "Pencarian Bloglist 2024 Rodiahamir.com". Guna banner dalam entri ini dan link kan URL dalam entri penyertaan.
  3. ✅Wajib letak blog http://www.rodiahamir.com dalam bloglist korang juga.
  4. ✅Untuk yang dah sertai, boleh tinggalkan komen nanti Diah akan blogwalking.

  5. Segmen berlangsung sehingga 25 Disember 2023.

❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️


:::Umrah kali Pertama:::

 Assalamualaikum

Da Jia Hoa ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ๐Ÿ’œ

Menyantuni kakakku menunaikan umrah buat kali pertama

dialah kakak
dialah ibu
dialah sahabat
dialah nenek kepada anak2ku

sayang kakak ku dunia akhirat๐Ÿ’›

semoga memperolehi umrah yang mabrur..amin ya mujib

 
Kakak bersama baby Aisy Fatih

 
Dari kiri : Tok, Kakak, Kak syadah, Saya, Aenida, dan Anis

Doakan saya dan keluarga ya kakak..
Love as always๐Ÿ’œ๐Ÿ’›


Sunday, December 17, 2023

Trip Hatyai - Part 3

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Jom sambung Trip Hatyai -
 Hatyai Part 1 -Done
 Hatyai Part 2 -Done

Check point seterusnya :
๐Ÿ’šHotel area Lee Garden
๐Ÿ’šPreem Import  
๐Ÿ’šCentral Festival Mall

Sila ambil maklum ya..Trip ni santai bersama 3 orang kanak2 riang
Anis 11y Aenida 8y Aisy 1y
Makanya lepas naik gajah di Chang Puak Camp
Kami decide nak bagi anak2 rest sekejap
Cikpuaneqin bawa anak2 ke hotel di area Lee Garden
Mandi dan tidur sekejap 
Rasa fresh dan baru lah happy nak jalan lagi
 
Nice room
Murah jer bilik kami ambil 70 Baht/night
Air-cond, Fan,Refrigator,Kettle, 

 
Aisy jadi model bunga orkid 

Budak baru bangun tidur, Mama kejut sebab banyak tempat lagi nak pergi
Rugi la dik datang jauh2 nak duduk bilik jer hihihi

ok next kami ke Preem Import (Kedai Kasut Bundle)
Ha kat sini dah viral
elok time kami pergi tu tak ramai orang
maybe sebab weekdays kan
Jadi nya pilih kasut dengan tenang2 aja..
Masuk kedai tu open shoes makanya memang biar kan aja si Aisy merangkak dalam kedai
Sementara mama pilih kasut.
Last dapat 6 pasang kasut dengan harga 4500Baht
Puas hati beli sini
Walaupun kasut bundle like new tau
Hanya orang Bijak yang akan beli Bundle hahaha
 
Ni kasut yang dah masuk pukat
Sungguh tak tipu wak, memang rambang mata masuk sini
Kasut kerja nak beli, Kasut jalan nak beli, Kasut pergi kelas nak beli
Semua lah nak beli

Ini budak sesuai jadi kastam..Semua kedai mesti ada barang dia
kitabelum siap pilih dia dah siap pakai kasut 
tetibe datang suara dari belakang , mama yang ni dah sesuai dengan enida..eheh

Ku pilih Brand Skechers,Fila,Adidas,Nike
Alang2 kan pakai bundle ambil la yang ada nama
Kalau nak beli yang baru memang idok mampu lerr

Da settle beli kasut,
Anis 11y Aenida 8y Aisy 1y
menunjukkan tanda2 kelaparan
next we go to Central Festival Mall
kat sini makanan Original Thailand 
semua ada
sebut je nak makan apa
Bawak anak2 ni ingat tau kena standby duit lebih 

 
Cinta Hati 
posing sesambil order Toro Fries


 
Thai Tea
Sedap bethol
Rasa piawww tea memang kaww

 
Anis Nuraisha my 1st born


Pengakuan Ikhlas:
Kat Hatyai cikpuaneqin 2x tukar duit kat Money Changer
belum kira yang pakai kad kredit
Kedai yang boleh guna kad kredit kita swipe je.
Padahal kat Malaysia dah tukar duit dan niat bukan nak shopping
just jalan2 
tapi tolong la jangan percaya
lagi2 bila bawak anak3 hahaha

Rezeki anak2 anggap sedekah pada diorang
Kita ni banyak tumpang rezeki anak2 sebab tukita boleh sampai ke tahap ini

Ok next story kita sambung Trip Hatyai - Part 4


:::Wedding of the year:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa๐Ÿ˜

-Wedding of the year Kg Mani-❣️

Ini lah baru dipanggil wedding of the year๐Ÿ’›๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kenduri 2hari 2 malam dah
Ni jiran sekampung cikpuaneqin
Orang berpusu-pusu
dari semalam tak putus kereta motor lalu depan rumah
meriah sungguh jemputan tuan rumah
dikenali sebagai Abg Jaafar (tauke buah)
ramai betul kenalannya
Inciksomi masuk mesyuarat pakat
katanya 12 kawah gulai daging
 
Ni jem motor je tau
Sape yang datang dengan kereta taktau la depa jalan kaki sejauh mana.
Dari mula2 masuk kampung dah jem.Tu pun anggota Rela dah jaga.

 
Miang Kham
Ni paling rare
Cikpuaneqin ambik yang ni dulu konon2 nak makan ringan2 je xmau ambik heavy

 
Eh Eh baiya mana tu tengah cuci pinggan.
Basuh betul2 yer baiya nanti abg jaafar upah makan nasi.haha
act ni Abg Lah, jiran kami

 
Condol Pulut Hitam. 
Sedap.

 
Lauk pauk kenduri..


Menu harini :
✅Nasi Putih
✅Gulai Kawah
✅Pajeri Rebung
✅Ulam cabai ikan masin
✅Apom Lenggang
✅Ice cream
✅Cendol pulut hitam
✅Bihun Sup
✅Laksa Penang
✅Miang Kham (Paling Rare)
Lain2 tak sempat nak ronda meja sebab orang ramai

Ucapan buat pengantin.
Selamat Pengantin Baru
Semoga bahagia hingga ke jannah.
Comei je pengantin kecik molek.
Tak sempat nak snap pic memandangkan ramai sangat jurukamera ha..


Thursday, December 14, 2023

:::Lunch di Raia Hotel:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa๐Ÿฅฐ

 Makan-makan di Raia Hotel -Part 1

Jom sambung 
Makan-makan di Raia Hotel -Part 2
Day -2 Kursus
Pagi tadi sampai lewat sikit hotel
Yela hampir sejam juga drive
Uruskan anak2 pergi sekolah dulu
Sempat masak kan breakfast 
Sempat juga masak lunch sebab mama balik lambat harini.

Bekal anak- French toast (Takde pic)
Lunch- Nasi Putih & Ikan Dori celup tepung

Lunch cikpuaneqin pulak.. ๐Ÿ‘๐Ÿ‘

 
Cendol sedap sangat
Campur bahan2 tu sendiri takde la manis
Secukup rasa 

 
Ambil dessert dulu
For Digestive
Syok je makan buah dah siap potong camni.
Kalau kat rumah kita yang kena potong untuk anak2

Rendang Daging
Tapi tak suka sangat sebab daging tu keras sikit
Sambal Tempe
Eh Hotel kat Kedah jamu Tempe
Macam tak sesuai je Kan 

Sayur campur + Ikan goreng
Ok yang Ni tadi kutip sayur-sayuran jer

Sekian
Alhamdulillah rezeki harini

Tamat sudah kursus harini
Semoga berjumpa lagi 

Love as always 




Wednesday, December 13, 2023

::: Keputusan DISC:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hao๐Ÿ’•

Keputusan DISC Saya
(Response ujian emosi)

Tujuan DISC:

Tiap2 Kali dan personality mempunyai kekuatan dan kelemahan tersendiri

Membolehkan seseorang menguruskan kerja masing2 berasaskan kekuatan yg semula jadi.

:::Makan² di Raia Hotel:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hao๐Ÿฅฐ

Alhamdulillah 
Rezeki datang kursus
Makan sedap
Dapat jumpa kawan² station lain
Banyak input berguna

Nama pun kursus Emotional Intelligence
Memang focus bab emosi jela
Ada session nangis2 jugak

Datang kursus tak sempat lapar tau
✅8 am Breakfast
✅10 am Tea time
✅12 pm Lunch
✅3 pm tea time
4 pm da boleh balik๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Rezeki harini..sempat lah merasa

 
Bihun goreng Singapore 

 
Dragon Fruit & Honeydew ๐Ÿˆ

 
Pau sedap gebu gebas

 
Background kat hotel Raia ALS
Pakat Mai Kedah naa

 
Tea n Coffee

 
Ni kudapan atas meja cikpuaneqin and the geng..Standby kot kot ngantuk.
Tak sempat nak ngantuk pn..
Gelak manjang๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ

See you soon ❣️
Love As Always 

:::Wordless Wednesday #15:::

Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Venue :Raia Hotel & Convention Centre, Alor Setar 

Selamat berkursus
untuk diri sendiri
Kursus ni sebenarnya more to healing 
Cukup happy bila dapat pergi kursus
Dapat jumpa rakan2 dari luar station
Feel Free n Feel Fresh..

Love as always..


Tuesday, December 12, 2023

:::Tayar Keretaku Pecah:::

 Assalamualaikum 
Da Jia Hoa๐Ÿ€



Alhamdulillah
๐Ÿ€ dia tak pecah di highway, 
๐Ÿ€dia tak pecah di Hatyai,
๐Ÿ€dia tak pecah semasa cikpuaneqin dan anak2 nak keluar berkerja/sek,
dia pilih untuk pecah di kawasan rumah… 

First time jugak tengok tayar pecah macamni. 
Ajari hati sentiasa bersyukur dan berterima kasih atas ujian Allah…

Pagi tadi cikpuaneqin pergi kerja naik motor,
sebab takpandai bawak kete wira (manual)
Sementara beliau buka tayar yang pecah dan ganti tayar spare
Nak bawa ke kedai tayar

  12.00 pm 
Selesai tukar keempat-empat tayar.
Terima kasih inciksuami tolong tukarkan 4 tayar kereta saya.๐Ÿฅฐ
Moga awak sentiasa dilimpahi rezeki yang berkat.๐Ÿ’–


#SebabAllahSayang๐Ÿ’–๐Ÿ’

Monday, December 11, 2023

:::Trip Hatyai -Part 2:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hao ๐Ÿ’—๐Ÿ’•

Jom sambung Trip Hatyai -Part 1 ๐Ÿ’‹๐Ÿ’š๐Ÿ’›

Trip ni sebenarnya tak follow sangat tentative yang kita buat
Memandangkan jalan santai2 dengan 
Anis 11y Aenida 8y dan Aisy 1y 
tanpa inciksuami
Kita santai2 je..
Anak nak susu kita benti
Anak nak shishi kita singgah toilet
Anak nak ice cream kita singgah petrolpump 
baru lah tak stress

1st check point : CHANG PUAK CAMP๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ 



kat sini cikpuaneqin memang suruh Anis dan Aenida naik gajah
nak bagi ada memory datang Hatyai
supaya esok2 dorang ingat kenangan naik gajah tu

Ticket fee: 
Dewasa (500Baht)
Kanak2 (250 Baht)

 
Anis dan Aenida naik gajah
Siap berpayung dan beralas
Awal² Anis taknak naik gajah katanya sebab kesian
Dia kata takut gajah tu penat bawak dia yang berat tu
Pujuk punya pujuk barulah nak naik
M3A tak naik sebab da pernah naik

 
Sementara tunggu
 Anis dan Aenida naik gajah
Cikpuaneqin
Belanja Si bongsu air kelapa muda (40Baht)
Suka bethol Si Aisy ni air kelapa,
 menjerit2 kalau lambat bsgi


20minit berlalu
Anis dan Aenida sampai ke destinasi
Dorang cakap takut sebab rasa gajah tu tinggi sangat (gayat) ler tu
Tapi seronok mama
Nak naik lagi boleh tak mama
tak koser nak layan naik 2x hahaha

Janji anak2 happy
Happy mom Happy family kann
Love as always๐Ÿฅฐ