Sunday, April 28, 2024

:::LIP LAP RAYA:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Lip lap Raya Ofis kami

Selesai sudah sambutan hari raya 
Alhamdulillah majlis berjalan lancar seperti yang dirancang
Kalini kita incaj dari awal hingga akhir majlis

Dari mula mesyuarat lagi kami da decide untuk collect
RM 60 / sekeluarga
open untuk staff dan family
meeting nak deco, nak order makanan semua nya sepakat

Menu Raya opis kami
Satey Kuah Kacang Nasi Impit
Mee Kari
Bihun sup kaki lembu
Nasi tomato ayam masak merah
Lontong
Ketupat Rendang ayam
Lemang
Puding 
Laksa
Ice cream Malaysia
Air Herba

Tagging menu tu baru print pagi tu..bukan ape kan takut ada yang tertukar masukkan bahan mee kari dalam laksa plak haha

Satey tu tempah memang sedap dan mendapat pujian ramai
Cikpuaneqin buat colek goreng-goreng tu
antara menu yang paling laku

Ketupat rendang ni wajib

Ais krim Malaysia baru order sehari sebelum
50 batang je 4perisa

Puding sponser by en zul


YB Hj Munir turut memenuhi undangan

Orang kuat saya

Sempat la bergambar dengan staff dari State

Tetamu lebih kurang 300 orang
Alhamdulillah
semuanya mengcukupi
Last part paling best membungkus apa yang patut dibungkus dan membasuh
kerja-kerja membasuh tray ni jarang yang ada nak volunteer
makanya kita rela hati je turun padang
sejenis yang tak kisah kann






Thursday, April 18, 2024

:::Result UPKK -ANIS NURAISHA:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

RESULT UPKKπŸ’šπŸ’™πŸ’›

Hari yang mendebarkan telah tiba
Dari semalam ustazah dah share angka giliran untuk semakan keputusan UPKK
UJIAN PENILAIAN KELAS KAFA

Mama tanya kakak Anis nak bagi berapa A untuk mama
A : 3A
M : Takkan 3A je upkk ada 8 subjek
A : Mama UPKK tu susah mama tahu tak, mama nak kakak dapat berapa
M : Mama nak 8A boleh bagi tak

saja je gempak si Anis
ikut hati mama tak kisah pun berapa A
sebabnya KAFA pun jarang-jarang nak pergi
musim panas boleh kira dengan jari je berapa kali pergi KAFA

Harini 12.05 tepat mama buat semakan
Alhamdulillah syukur padanya

Kakak bagi mama 5A,1B,2C
Apapun keputusan yang Anis bawah balik
mama peluk kakak, mama ucap tahniah pada kakak dan mama beri sedikit hadiah pada kakak

Tahniah kakak,
Permulaan yang baik buat kakak.
Mama tak pernah nak bandingkan dengan orang lain
Kakak sangat istimewa dimata mama.
Insyallah, jadi anak soleh ya

Monday, April 15, 2024

:::6 Syawal 1445H masih beraya:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

6 Syawal 1445H
Masih lagi mood beraya walaupun dah mula kerja semalam
Tetamu pun masih lagi datang beraya di rumah
Semalam saudara dari Rawang kunjung tiba rumah kita




Alhamdulillah sekali lagi meriah 
Semalam jugak inciksuami pergi cari kaki lembu 
Nak dijadikan rezeki dapat kat dia RM60 sebatang
sebelum raya haritu eqin beli RM100 sebatang
yela nak raya kan semua demand harga
letak berapa harga pun orang akan beli

Rezeki orang jauh, orang Rawang (Akey , cik Ila, Haziq, Bella, Farra dan Maream)
awal sampai tengahari semalam eqin balik rehat lunch hour
sempat masak nasi, goreng ikan tongkol, gulai ayam dan buat sayur petola masak air
lepas masak tinggalkan diorang kat rumah dan kita masuk office balik

Inciksuami kat rumah tolong masak sup gearbox
ingatkan dia tolong rebus je, sekali kita balik kerja 5.30 sup dah siap semua
senang kerja tinggal lagi celur bihun, hiris daun sup, siapkan sambal kicap dan bawang goreng
terus siap bihun sup gear box
jemput makan semua tetamu
adik beradik dan Mak mertua dari Changlun pun datang sekali 
merasa lah makan air tangan anak lelaki dia 

Jiran-jirang yang lalu depan rumah pun
semuanya singgah
merasa la sikit sorang
tengok dalam periuk tinggal tunggul tulang gearbox da
kene rebus lain sebab kuah sup tu banyak lagi
2x merebus 
jadilah open house kecil-kecillan
tetamu last balik pukul 1 pagi
meriah raya
alhamdulillah

Pagi ni saudara dari Rawang dah nak balik
sama-sama keluar rumah masa kita pergi kerja
Bawa jumpa tok sekejap sebelum balik
Tok cium kepala baby buat minyak celak
orang dulu-dulu kan
mesti nak sapu minyak kat baby, macam petua tak bagi baby nangis
yang si Misya Maream tu seyum-senyum lahaiii

selamat jalan pada semua
jangan serik nanti datang lagi yaa


Sunday, April 14, 2024

::Happy working - 5 Syawal:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

5 Syawal 1445h | 14 April 2024

Kembali ke 'real life'
Harini cikpuaneqin da mula masuk office
Anak-anak pun dah mula ke sekolah
Si kecik Aisy Fatih pun dah mula ke Taska

Gambar kenangan bersama keluarga dari pahang
Abang li dan anak-anak...abang kepada inciksuami

Habis sudah cuti raya
tapi harini ada tetamu yang yang datang beraya lagi
malam tadi cikpuaneqin da siap-siap buat rendang dan gulai ayam
rebus nasi impit nanti makan la dengan rendang tu

Kuih raya pun dah topup penuhkan balang
takde lagi balang kosong
sebenarnya rumah kita tak banyak kuih raya
yang banyak nya
kekacang , rempeyek dan kerepek
laku, laju betul anak-anak habiskan hahahaha

Kat office pun hampir semua dah bekerja
semangat raya tu kita 'pause' sekejap
nanti sambung lagi

sekian, 
SELAMAT HARI RAYA YANG KE-5

Saturday, April 13, 2024

::: Happy birthday to me:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hao πŸ’—

12 April 2024
Wahhh meningkat lagi usiaku
Selamat Ulangtahun kelahiran untuk diri sendiri
Semakan menginjak usia diri ini
Moga makin bertambah jugalah amal untuk bekal ke sana

Masih beraya 3 Syawal
Melayan tetamu yang datang beraya ke rumah

Menu harini
Keteow goreng 
Nasi minyak
Kurma daging
Acar jelatah
Air sunquick

Abang long datang beraya rumah Ku
Tengahari tadi abangku Bawa kak Anis dan Aenida pergi Aman central main bowling
Balik dari Aman central eh Tiber Ada suprise
Hahaha
Waaaa kakak iparku bagi hadiah sport shoes
Best nyaaa
Macamana boleh tau ku memang tengah aim kasut
Size plak kakak Anis try ikut size kaki dia
Muat elok je kaki mama
Sebab kami berdua memang sama size


☺πŸ‘­
Apa² pun thankyou my sista in law
Kak naniπŸŽˆπŸŽ‚πŸ’—

Love you all




Friday, April 12, 2024

:::2 Syawal bersama in law:::

 Assalamualaikum

Da Jia Hao πŸ’—

2 Syawal 1445H
Kami beraya bersama in law
di Changlun,Kedah

Meriah sikit Raya tahun ni sebab
Abang ipar dari Pahang pun balik dengan anak²
3 buah kereta mereka konvoi
Meriah la umah mak mertua
Ni sebelum kami kuar beraya di rumah saudara mara
Sempatlah ambil gambar buat kenang-kenangan
Tak tahu bila lagi boleh beraya bersama macamni

Cucu saudara dah umur 4tahun da
Ni first time kita jumpa 
Masing-masing dah ada Anak



Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin pada semua rakan blogger

Thursday, April 11, 2024

:::1 Syawal 1445H:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hao πŸ’—

10 April 2024
1 Syawal 1445H
Rabu

Alhamdulillah masih berpeluang menyambut lebaran bersama insan yang ku sayangi

Ibu,Ayah,Suami dan anak⁴
Sesuai takbir dan solat sunat Hari Raya Aidilfitri
Sesi salam minta ampun dan maaf atas kekhilafan yang lalu

Then, jom lah Kita bergambar













:::Takbir 1 Syawal 1445H:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hao πŸ’—

1 Syawal 1445h
10 April 2024

Bermakna 9 April adalah Ramadan terakhir pada tahun ini
Semoga segala amal Kita diterima olehNya

Lepas isyak tadi dah mula takbir
Jemaah surau datang rumah eqin rumah 1st
Untuk ziarah takbir Raya
Senak dengar takbir
Alhamdulillah tahun Ni dapat beraya bersama mak ayah dan adik² lagi
Diorang semua datang Kedah

Lepas takbir sempat la jemaah surau rasa juadah yang eqin sediakan
ala kadar masak sorang sekadar mampu




Menu malam ni
Nasi Putih
Sup gearbox
Gulai kuning ikan tongkol d timun
Ulam 
Air asam kerisik

Bihun sup tulang
Ketupat pulut hitam dan Putih
Rendang ayam

Air tembikai

Selesai takbir Raya rumah eqin
Depa makan dulu then terus pergi takbir rumah tok pula
Alhamdulillah
Tertunai hajat diri nak panggil jemaah takbir di rumah

Semoga berjumpa lagi Ramadan akan datang.







Sunday, April 7, 2024

:::Comelkan mak:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Hari Jumaat ajak inciksuami balik kampung Changlun
Lama da rasanya tak berbuka puasa dengan mak
malam tu malam ke 26 Ramadan
Seusai solat isyak saja la cakap kat inciksuami
Jom lah pergi C-mart nak cari tudung
solat terawih balik nanti lah kita buat
sebab selalunya kalau dah lepas terawih tak mau pi mana dah

Pelawa mak jom la kita keluar cari tudung
berdesup mak mertua kita sarung jubah dan tudung
bila sampai je C-mart mak macam tengok-tengok je tudung yang banyak tu
kita dah pilih 4 helai kat tangan
akhirnya kena menantu jugak yang pilihkan
sebabkan baju raya mak adik ipar beli kaler hitam tahun ni
kita pilih je kaler grey untuk mak pakai raya

seee....comell kan mak kita


Semoga mak sentiasa sihat dan dapat memberikan senyuman mak kepada kami semua
love you mak...

Thursday, April 4, 2024

:::Photoshoot Raya::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Harini kat pejabat
ada photoshoot raya
kejadiaanya semua kena pakai baju raya
tapi ada sorang yang terlupa pakai baju raya
memang nak kena ketuk si Hakim ni
nasib rumah cek ni dekat
lari balik umah pinjam baju kurta inciksuami
nasib badan lebih kurang je size M

Makan ini lah hasilnya
Tadaaaaa


Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri yang tak lama lagi bakal menjelma.

Wednesday, April 3, 2024

:::DRM - Daily Review Meeting:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Daily Review Meeting
setiap hari tanpa gagal akan ada DRM
DRM ni lebih kepada peringatan buat-buat Meter Reader


Setiap hari mesti adalah amanat dan pesanan dari bos
walaupun pesanan yang sama setiap hari
-Safety First -
sekecil apa pun perbuatan kita ada mara bahaya
esp bagi yang kerja site
paling simple, kita pergi surau pun lepas ambil wudhu
lantai yang  licin boleh menyebabkan kita tergelincir dan jatuh
tu pun salah satu potential incident

sekian





:::23 Ramadan 1445h:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

23 Ramadan 1445
Alhamdulillah
diberi peluang sihat tubuh badan
masih mampu melihat dan mendengar suara yang tersayang
masih ada kudrat untuk ke surau  solat terawih
masih mampu sediakan juadah sahur dan berbuka  untuk keluarga
masih mampu keluar mencari rezeki


Juadah iftar 22 Ramadan

Harini ambil halfday
nak uruskan dokumen dan pengurusan kakak di tabung haji
Alhamdulillah kak dapat menunaikan ibadah haji pada tahun ni
kita bantu yang mana mampu
balik terawih semalam kakak tanya eqin sibuk tak esok
tolong bawa kak pergi tabung haji boleh ke
insyallah boleh kakak
sayang kak dunia akhirat

Harini masuk pejabat
tengok Kak Nik Zuraini ada
kak nik ni dah mc 56 hari
beliau kurang sihat
buat rawatan radiotherapi
bulan lepas baru lepas buat operation buang rahim
Allahuakbar
asalnya xpernah sakit sejak muda ye
bila masuk umur 56 beliau period non stop 3-4 minggu
mula kami ingatkan sebab simpton nak monopouse
minta pergi pakar
pakar sahkan cancer peringkat awal
terus decide nak buang
alhamdulillah kini telah pulih 95% 
dan perlu jalani 2x cycle radioterapi.

Jom sama-sama doa semoga kaknik cepat sihat
Berkat Ramadan kareem
insyaAllah.aminn

Tuesday, April 2, 2024

:::Ihya' Ramadan TNB 2024:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

Program Ihya' Ramadan TNB Kedah 2024
Bulan Ramadan semua orang ambil peluang untuk berbuat kebaikan
Syarikat GLC juga tak lepaskan peluang
meraikan asnaf 
membantu meringankan beban mereka
yang tak lama lagi syawal bakal menjelma

Cikpuaneqin dan anak-anak tak lepaskan peluang
turun padang
sama-sama bantu 
membuat persiapan untuk Iftar bersama asnaf
anak tiga-tiga ku angkut
sebab takde orang nak jaga
buat kerja wiken
ayahnya pun kerja
yang mana boleh bantu kita bantu
tak semestinya wang tunai
kerahan tenaga juga diperlukan

cara anak kita kerah
minta depa susun kerusi
pasang alas meja
tu jala buat kerja sambil main lari-lari
namapun anak2 kan



Petang lebih kurang pukul 6.30
berjemaah la kami
ke Masjid Istiqlal, Pulau Kijang
ready nak iftar 
sampai ke orang da penuh dewan
penerima sumbangan
kita just ambil tempat duduk dimeja
selesai semuanya
lebih kurang pukul 8 malam
Alhamdulillah
kiranya hari gantung kuali lagi la
tak masak
kadang akhir-akhir Ramadan ni
idea pun kurang da
tak tahu nak masak apa lagi

Monday, April 1, 2024

:::Iftar di Zedy Western:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

29.3.2024, Ceritera minggu lepas
diberi peluang iftar bersama rakan sekerja
dari sebelum majlis
cikpuaneqin lah yang sibuk
 uruskan persiapan tempat dan tempahan makanan di Zedy Western
itulah sibuk macam-macam
sampai tak sempat nak intai blog kesayangan ni




Sapa nak bawak family ok ja
iftar ni bagi mengeratkan silaturrahim sesama rakan sekerja
menu masing-masing atas pilihan sendiri tau

jom kita tengok sape order paling mahal haha

 1)Natrah- nasi goreng lamb chop & teh O ais
2)Faizah - spaghetti seafood + nescafe ais kaw
3)Hani - miz plater RM47 
4)Hazrin - Nasi goreng chicken chop + bandung soda float
5)Khairul -Air Lemon laici 1jug
Nasi Dubai lamb shank sup Merah 1
Nasi Dubai ayam vanggey 1
Nasi goreng seafood 1
Spaghetti carbonara 1
Spaghetti seafood 1
Chicken Coop 1
6)Fakhrul-nasi dhubai kambing perap+strawberry float
7) Nazrulnaim - Nasi Goreng Siakap Sambal / Tembikai Laici
8)Hakim-mix platter Rm33+bandung soda float
9)Fauzi-  Nasi Dhubai Kambing perap + Air Strawberry float
10) Fariha -Nasi goreng chicken grill,Lamb chop,Chicken grill
11) Eqin - Nasi Dubai Lamb grill, Spaghetti Bolognese, Spaghetti carbonara

Total semua : RM 540.00

Alhamdulillah semua happy





:::Tukar duit raya:::

 Assalamualaikum 
Da Jia Hoa

Tahun ni semua kita buat awal untuk persiapan raya
Tapi masih ada lagi yang belum selesai
Taknak membazir semua ala kadar saja
Baju tudung semua beli online 
Karpet pun beli online

Untuk tukaran duit raya minggu lepas dah tukar
Office cikpuaneqin ni sebelah Agro Bank jer
jadinya bila duit baru dah sampai jiran Agro Bank calling2 je
Tolong kawan-kawan yang kerja site sama
Tolong tukarkan untuk diorang
Collection jumlah tukaran sebanyak RM8,900
untuk 9 orang
Ni jumlah lepas buat collection

Bawak assistant pergi bank tukar duit raya

yeayy duit baru semua

Seketul duit raya orang punya bukan kita punya haha

Cikpuaneqin tukar tak banyak sangat
RM5 - 200
RM1 - 300

Rezeki buat kanak-kanak
jemput lah datang beraya nanti hee



:::1 April /21 Ramadan 1445H:::

 Assalamualaikum
Da Jia Hoa

1 April 2024
bersamaan 21 Ramadan 1445H

Bulan April bulan kelahiran cikpuaneqin
Saban hari kita merasakan detik masa itu terlalu pantas
Kadangkala banyak sangat impian kita yang belum capai
Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita yang terlalu mengejar kebendaan di dunia
sehingga kita lalai tempat yang kekal abadi.

21 Ramadan yang damai dan tenang
Alhamdulillah semalam masih diberi peluang lagi untuk solat terawih di surau
Diberi kekuatan untuk 
Adik Aisy kakak yang tolong jaga
mama cakap pada kakak
kakak pun dapat pahala sebab tolong jaga adik masa mama tengah solat
kakak senyum..